Jdi na obsah Jdi na menu
 


Průmysl a továrny

14. 2. 2008

Zhruba polovina obyvatel obce byli zemědělci, ostatní pracovali v průmyslu nebo byli řemeslníci. Z továren stojí za zmínku přádelna bavlny v Eliščině údolí, postavená na břehu Ploučnice v roce 1854. Patřila firmě Johan Münzberg a comp. se sídlem v Děčíně - Staré Město. Tehdy zaměstnávala 120 lidí. Po roce 1945 zaměstnávala továrna mnoho obyvatel naší obce . Objekt vlastnila firma ASSMANN, takže běžně se chodilo pracovat " do Asmanky". Továrna měla vlastní elektrárnu, která sice nestačila zásobovat elektřinou závod, ale přinášela značné úspory. Vyráběla se zde sedla ke kolům, která cyklisté znali po celém světě. Původní pracovní doby byla od 5 hodin ráno do 9 hodin večer.

Obrazek

Prý se jednalo o lehkou práci, takže se zaměstnávaly i děti. Postupně se majitelé závodu měnili. Od roku 1948 byla znárodněna jako každá továrna a dlouho byla označována Velo stadion Jedlka, potom jako TDV - Továrna dětských vozidel, pobočný závod. Ředitelství sídlilo v Mělníku. Firma vyráběla dětské kočárky. Továrna se celá opravila, později ji převzal DAYMOON Děčín, který zde vyráběl součástky pro svoji výrobu. Pracovalo se zde na montáži součástek a v provozu galvanická dílna. Jelikož z té odchází velmi mnoho jedovatých látek, byla továrna donucena postavit vlastní ČOV ( čistírnu odpadních vod). V roce 1984 továrna vybudovala dvě nové haly, textilní za 750.000,- Kč a kovovou za 2 miliony Kč. Vybavení hal je přibližně ve stejné hodnotě. V provozech byly zhotoveny nové podlahy z umělé hmoty.

Rovněž tato továrna po roce 1989 přešla do soukromého vlastnictví a na přelomu tisíciletí je známa pod názvem MARWI CZ. V současné době je celý objekt uzavřený, obec kupuje vodu pro občany z vrtu, který továrna nechala udělat pro svoje potřeby.

 
Obrazek K obci patří rovněž další továrna, která sousedí spolu s několika domy s městem Benešov n.Pl. Katastrálně však patří k Malé Veleni. Je to objekt , který patřil k mnoha továrnám Benaru v Benešově n. Pl. Ten zpracovával bavlnu a k jeho hlavním výrobkům patřilo ložní prádlo. BENAR - název vznikl po znárodnění, je to volná zkratka Benešovský národní podnik. Objekt v katastru obce měl pořadové číslo 05, zabýval se opravami strojů. Rovněž zde bylo vývojové pracoviště Benaru. Také tento závod měl vlastní elektrárnu a byl pro Benar důležitou součástí. Po roce 1989, kdy přechází do soukromého majetku, začíná Benar jako velký podnik, který měl závody v mnoha městech, upadat. Zavírají se jednotlivé závody. Mezi nimi je objekt Benaru 05. Celý objekt koupila firma UNIVARIA. V současné době sídlí v objektu firma NIKOH .Její hlavní náplní je obrábění kovů – soustružení, vrtání, broušení, a firma ORIKON, která se zabývá výrobou skleněných vláken.

 

Náhledy fotografií ze složky Továrna - Jedlka