Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z historie školky

 

 

                 První dětský útulek pro pracující ženy byl otevřen po roce 1945 v budově  č. 22   u místní továrny v Jedlce. Po krátké době byl přemístěn do obce. Útulek, později přejmenovaný na mateřskou školu , byl umístěn v Jedlce č. 38 ( dům, který postavil kronikář , regionální historik a řídící učitel Emil Neder, a kde je od roku 2008 umístěna jeho pamětní deska ). Po nějaké době byla mateřská škola přemístěna do  přízemí budovy v Jedlce č.46  , kde je dodnes.

 

 

            Mateřská škola byla  pro  děti  nejen z  obce,  ale  z  větší  části  i pro pracovnice  továrny., dokud továrna v Jedlce byla v provozu.  Proto  měla  továrna  nad školkou patronát. Jenže ne vždy  se podařilo patronátní smlouvy plnit. Školka mívá v průměru  kolem 20 dětí, v roce 1978 například bylo zapsáno 22 dětí.

            V době, kdy byla  zrušena škola, a  objekt školy byl bezplatně převeden pod  Benešov n.Pl., se uvažovalo o tom,  že se  v bývalé  škole vybuduje  školka. K tomu došlo 1. září 1980, kdy  v bývalé škole  byla umístěna mateřská škola  národního   podniku  Benar.  Děti   sem  dovážel autobus. Toto se ale neosvědčilo  a po nějaké době byla školka  zrušena. V současné době jsou v bývalé škole bytové jednotky.

                  Mateřská škola je v současné době v přízemí budovy Obecního úřadu v Jedlce. Jídlo je každý den dováženo.