Jdi na obsah Jdi na menu
 


Restaurace, pohostinství, občerstvení....

9. 3. 2008

Kde se dají peníze utratit,víme dobře. Někteří si libují při posezení v hospodě. A ty najdeme i v naší obci. Nejdéle je v provozu hospoda vedle obchodu u sochy svaté Anny.Obrazek Dlouho to bývalo státní pohostinství. Taková obyčejná vesnická hospoda. Jakmile přešla do soukromých rukou, vystřídalo se několik majitelů, poslední nazval hospodu "U Madony" a vylepšil její prostředí. Kromě nápojů se zde podávají obědy, večeře ve velmi pěkném prostředí. Zastavují se zde i cizinci.Naproti v kulturním domě byl i výčep pro případné akce,které se zde konaly. Předsálí kulturního domu využili po roce 1989 podnikatelé, kteří zde zřídili výčep a scházeli se zde ti, kteří chtěli posedět a vypít si pivečko. V době, kdy se rozvíjelo podnikání, byl v domě č.15 zaveden IMBISS, čili občerstvení. V malé místnůstce, nebo venku, většinou lahvové pití a balené zboží. To v době, kdy jsme sem přišli , v roce 1945, bylo hospod mnohem víc. Pokud jsme jeli z Benešova, první hospoda byla hned v prostoru dnešní zastávky nad továrnou. Byl zde velký taneční sál, pořádaly se zde zábavy . K této hospodě se vztahuje také informace o kopání studny , kdy slyšeli jakoby burácení vody a vanul silný ledový vítr.

 V Soutěsce byla velká hospoda na odbočce, která vede k můstku přes Ploučnici. Byl to velký objekt přímo u silnice a scházelo se zde rovněž hodně lidí. Tato hospoda byla zbourána v době, kdy se začala upravovat státní silnice. Ta již neprochází obcí kolem domků ale několik metrů nad nimi. Je širší a bez zatáček.

V Malé Veleni byly hospody dvě. Jedna v domě číslo 71. Zde byl rovněž taneční sál, ale tato hospoda po roce 1945 v provozu již nebyla. Zato v hostinci u zastávky, u Šourů, bylo stále plno. Sešli se tady nejen lidé z vesnice, ale také ti, kdo čekali na vlak. Tady se nejen pilo, ale i zpívalo. Kdo měl zájem, mohl si prohlédnout ve sklepě i parní a vanové lázně, které se po válce již neuvedly do provozu. Z hospody bylo možné vyjít přes potok po lávce na sousední vršek, kde byl taneční parket, nějakou dobu i krytý. Betonová deska je vzpomínkou na staré časy dodnes.Hostinský chladil pivo občas v létě ledem, pro který si zašel do blízkého lesa. Při stavbě mostů musel tento dům být zbourán. Když sem přijíždějí občas strarousedlíci, velice se diví. Současná silnice vede přímo v místech, kde tento hostinec stával. Stejně tak zmizel starý pivovar, který se nacházel v místech proti této hospodě. Dnes je zde pouze louka . Jenom při dobré prohlídce zdi kolem cesty, která směřuje k česlicím, můžeme vidět, že jsou to základy starých staveb.